tisdag 7 december 2010

Gravad lax

I dag är jullaxen klar. Ja, den är gravad och redo att ligga i frysen ett tag.... I år blev den extra god, tack vare ett tips från en engelsk kompis.

  • 1 laxsida (ca 1 kg)
  • 1 dl socker, varav 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl fint havssalt
  • 1 msk stött svartpeppar
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 1 tsk malen ingefära (nästa gång tar jag lite till)
  • hackad dill - fast hacka den inte utan klipp eller skär den fint med en vass kniv.
Dela laxen i två delar. Stjärtbiten brukar jag skära bort och använda till annat. Se till att bitarna är ungefär lika stora. Lägg dom i en stor plastpåse - eller två. Låt dom sedan ligga i kylskåpet i 2 dygn. Vänd, och massera dom, ca 5-6 gånger under tiden.

Idag var den alltså färdig! Eftersom jag är "ensam hemma" i kväll så gjorde jag det lätt för mig och stekte jag två skivor surdegsbröd krispiga i olivolja, la på en massa sallad och toppade med lite riven pepparrot. Över detta "drizzlade" jag lite av den goda granatäpplebalsamicon..... gudars skymmning vad gott!

Ja, det ser kanske inte så gott ut - det är en konst att ta snygga bilder på mat. Men ni kan kanske ana ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar