söndag 5 december 2010

Världens godaste bröd?

Nä, kanske inte eftersom jag älskar surdegsbröd, men attans vad lätt det är att göra!
Brödet håller sig väl i nästan en vecka. Sätt på lilla förklädet, häll upp en kopp kaffe så kör vi!

  • Börja med att sätta ugnen på 200 C.
  • Ta en ganska stor skål och rör i hop:
     2 dl grovt rågmjöl
     4 dl durum/dinkelmjöl
     1 dl "krossade" linfrön"
     2 tsk bikarbonat
     1 tsk salt

Ni kan ta vilket (annat) mjöl som helst och vilka (andra) kombinationer som helst! Rör om.

Alla ingridienser (förutom bikarbonat) kan bytas ut lite som man vill. I bland tar jag bara dinkelmjöl. I bland finns det lite "slattar" från olika mjölsorter. Jag har aldrig sett/märkt/kännt nån skillnad i kvalitet. Tvärtom - ta vad du har och bli lite överraskad! Du kan också lägga till, riven morot, hackade nötter, havregryn, råg/vetekross, tranbär m.m. Tro mig, det går inte att misslyckas!

  • Häll i 3/4 dl honung  (Kan också vara sirap, muscovadasocker, farinsocker, géle, sylt, marmelad..... eller inget alls....)
  • 2 dl vätska:  kan vara porter, filmjölk, vanlig mjölk, youghurt, filmjölk, vatten eller en blandning av allt...
  • 2 msk keso, eller 2 dl (gärna smaksatt t ex "feta och oliv" )
  •  Rör i hop allt och häll/klicka i den lösa degen (den ska nästan rinna så tveka inte att hälla i mer vätska om det behövs) i en bakform som rymmer ca 1,5 liter. Jag brukar hälla på t ex linfrön, sesamfrön, havregryn eller nåt liknande. Testa själv vad du gillar, men tveka inte!
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timmer
  • Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk/handduk
OBS - det kräver ingen jäsning. Tar ca 2-3 minuter att "röra ihop". En timma i ugnen, ställer du timern behöver du inte passa, en liten stund att svalna, och det goda, och nyttiga brödet är färdigt!
Funkar alldeles utmäkt att rosta eller "rosta i en panna"

Lycka till och ta ut svängarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar