I bland vill man bara strunta i alla kostråd och bara njuta. Denna kycklingen kommer säkerligen från nåt recept jag läst och genom åren har det förädlats och förändrats av mig, min familj och mina vänner.
Köp en fin kyckling, gärna en större gårdskyckling. Rör ihop smör med finriven vitlök (mycket), hackad bladpersilja och finhackad purjolök och salt/peppar. Hur mycket är upp till var och en.... och hur senaste mätningen av midjemåttet blev.....
Fyll kycklingens mage med smörblandningen och lägg den i en ganska stor form, med höga kanter. In i ugnen på 175 grader i 15 min. Under tiden skär ni potatis (gärna mjölig) i skivor. Ungefär som till gratäng, fast lite tjockare. Lägg potatisen runt omkring kycklingen, salta och peppra, och häll på vispgrädde. Häll gärna över kycklingen också, så blir det lite krispigare. Hur mycket grädde..... det var det där med midjemåttett igen... men snåla inte, det ska bli som en riktig gratäng.
Låt stå ytterligare 45 - 60 min, eller längre, beror på hur stor kyckling ni har. Köttsaften måste vara genomskinlig. Det är ingen risk att köttet blir torrt, tro mig. Inte en chans med allt smör och grädde. Strö över hackad bladpersilja, stäng dörrarr och fönster och njut!
Behåll dörrarna och fönstren stängda även dan därpå, om ni inte har grannar som uppskattar vitlöksdoft, för gissa om i kommer att lukta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar